Fine Art Printing Specialist

Fine Art Printing Specialist

Mijn Fine Art Printing activiteit voor fotografen en grafische artiesten is zodanig groeiend dat ik daarvoor een aparte website heb opgezet: www.fineartprintingspecialist.nl :

fine art printing specialist

 

Als Fine Art Printing Specialist waarderen mijn klanten mij om de kwaliteit en dat extra dat ik lever, mijn slogan is dan ook:

FAPS-Slogan-940px

Naast Fine Art Printing services bied ik speciaal voor de Fotoweek in September een tweetal interessante acties:

Een workshop Prep4Print: klik hier om u direct op te geven

Een foto-expositie ter promotie van het zeer goede Hahnemuhle Photo Silk Baryta papier. Klik hier om meer te weten te komen over deze expositie!

Verder bied ik ter introductie van mijn nieuwe Fine Art Printing Specialist website een speciale zomer 2014 kortings-actie aan. Klik hier voor meer informatie!

 

 

 

Posted in Uncategorized

Hahnemuhle Photo Silk Baryta, eerste ervaringen

Hahnemuhle Photo Silk Baryta, eerste ervaringen

In een eerdere post heb ik de zeer positieve testresultaten van dit papier Hahnemuhle Photo Silk Baryta , afgekort HPSB, gepresenteerd.

Sindsdien is er best veel gebeurd, veel personen over heel de wereld hebben mijn post over HPSB gelezen. Verder ben ik nu in contact met de Nederlandse vertegenwoordiging van Hahnemuhle: Inktjetwinkel . Verder ook ander nieuw materiaal van Hahnemuhle ontvagen om te testen.

Het papier kan ook al besteld worden, de uitlevering vraagt nog om even te wachten.

 

Voor mij was nog een vraag onbeantwoord:

Zijn de resultaten ook zo goed bij een willekeurige doos papier uit productie?

Zodoende heb ik een doos HPSB papier regelrecht uit productie ontvangen, om uit te proberen. Daarbij is naast kleur-weergave vooral ook gekeken naar zwart-wit weergave.

Dit keer ook op een iets groter formaat afdruk: A3:

20140411_130647-Web

Met de klok mee:

Een foto van mij van een roestig scheepswrak ergens aan de kust van Bretagne: vanwege zijn prachtige, verzadigde kleuren en veelheid aan kleurverlopen en plastiek vanwege de vele roestlagen.

Een foto door mij gemaakt in Budapest van een perk bij een oude verweerde muur met daarop stads-kunstwerk. Hier vooral de fijne nuances in het prachtige groen en de muur, ook de verzadigde kleuren en bovenal de dieptewerking.

Een zwart-wit foto, een foto van Peter Friederich, met vele kleine en grote nuances in toonverloop van diep zwart naar wit, en hier vooral om de kwaliteit van zwart-wit weergave.

 

Positief resultaat !

Natuurlijk doet een foto van afdrukken op een web de werken geen goed. Je moet de afdrukken in het echt zien om ze te waarderen.

Peter Friederich was zeer content met de afdruk van zijn werk: De kracht van de natuur de dreiging en de pracht waarin dat zich toont komt zeer goed over. De afdrukken van werken van mijn hand zijn eveneens zeer mooi.

De fijne nuancering, de verzadigde kleuren, de dieptewerking.en je kunt er naar blijven kijken en weer wat nieuws in zien.

Samengevat: Ja, ook zo goed!

 

Zoek jij ook die kwaliteit afdruk voor jouw foto of illustratie werk?

Kom langs: Bel  06-22411679 of mail info@janrsmit.com voor een afspraak.

 

 

 

 

 

 

 

 

Posted in Fine Art afdrukken, Fine Art Printing Tagged , , |

Opening Foto-expositie Jeugd Cultuurbelevenis in het Licht

Opening Foto-expositie Jeugd Cultuurbelevenis in het Licht

Vanmiddag is de foto-expositie ” Jeugd Cultuurbelevenis in het Licht” geopend.

Een impressie van de expositie volgt hieronder. Ga vooral kijken!!

De foto’s zijn gemaakt door Erwin Budding, de afdrukken zijn van mijn hand.

JEUGD CULTUURBELEVENIS IN HET LICHT JEUGD CULTUURBELEVENIS IN HET LICHT JEUGD CULTUURBELEVENIS IN HET LICHT JEUGD CULTUURBELEVENIS IN HET LICHT JEUGD CULTUURBELEVENIS IN HET LICHT JEUGD CULTUURBELEVENIS IN HET LICHT JEUGD CULTUURBELEVENIS IN HET LICHT JEUGD CULTUURBELEVENIS IN HET LICHT JEUGD CULTUURBELEVENIS IN HET LICHT JEUGD CULTUURBELEVENIS IN HET LICHT JEUGD CULTUURBELEVENIS IN HET LICHT JEUGD CULTUURBELEVENIS IN HET LICHT JEUGD CULTUURBELEVENIS IN HET LICHT JEUGD CULTUURBELEVENIS IN HET LICHT JEUGD CULTUURBELEVENIS IN HET LICHT

Posted in Beauty fotografie, Fine Art afdrukken, Fine Art Printing Tagged , , |

Jeugdcultuurbelevenis in het licht

Jeugdcultuurbelevenis in het licht

Jeugdcultuurbelevenis in het licht heet de foto-expositie van fotograaf Erwin Budding.

Vrijdag 28 maart wordt deze geopend in het kunstlokaal NS Muziekwijk. Brigit Huijbens, voorzitter van het Jeugdcultuurfonds Almere opent de expositie om 16.30 uur.

Fotograaf Erwin Budding heeft 30 kinderen letterlijk in het licht gezet tijdens het uitoefenen van hun passie. Met als resultaat een reeks inspirerende portretten van Almeerse kinderen die dansen, schilderen, muziek maken, tekenen, zingen, circusacts doen en theater maken.

Jeugdcultuurfonds Almere

Het fonds richt zich op het wegnemen van financiele drempels voor kinderen in achterstandspositie. Hierdoor blijft het mogelijk dat ook deze kinderen aan cultuur kunnen doen.

Veiling

Na afsluiting van de expositie worden de foto’s geveild. De volledige opbrengst van de veiling gaat naar Jeugdcultuurfonds Almere.

De expositie Jeugdcultuurbelevenis in het licht is na de opening nog 2 maanden in het Kunstlokaal NS Muziekwijk te zien. De openingstijden zijn: dinsdag en donderdag van 11.00 tot 16.00 uur, woensdag van 13.00 tot 18.00 uur en elke derde zaterdag van de maand van 11.00 tot 17.00 uur.

 

De Foto’s

De 30 foto’s zijn van het formaat 60 x 40 cm en zijn afgedrukt door JanRSmit Fine Art.

JaSm01120103-Blog

“Als portretfotograaf en Fine Art afdrukker weet ik hoe belangrijk foto’s zijn in het overbrengen van een beleving. Wat deze foto’s uitbeelden is prachtig! Deze foto’s mogen afdrukken gaf daarom voor mij heel veel voldoening”

 

JanRSmit Fine Art Afdrukken: Wat betekent dat voor u?

De fine art afdruk dienst die ik lever betekent voor u:

- Kwaliteit van de afdruk is geen optie maar een zekerheid voor u.

- Completering van uw werk met juiste keuze van papiersoort uit een zeer groot palet.

- Flexibiliteit in levering om aan te sluiten op uw leveringswensen.

 

Neem de proef op de som

Kom een langs, bel 06-22411679 of mail info@janrsmit.com voor een afspraak. Een proefafdruk behoort tot de mogelijkheden.

 

 

 

 

 

 

 

Posted in Evenementen, Fine Art afdrukken, Fine Art Printing Tagged , |

Trouwfoto’s op zijdeglans papier nodig?

Trouwfoto’s op zijdeglans papier nodig?

Trouwfoto’s verdienen toch de beste afdrukkwaliteit op subliem papier, nietwaar?

Bent u niet zo tevreden met die afdrukkwaliteit van uw trouwfoto’s bij de gebruikelijke afdrukcentrales?

U zoekt iets bijzonders voor uw unieke trouwfoto’s om af te drukken?

Zeker trouwfoto’s verdienen de beste afdrukkwaliteit, immers daar wordt nog lang naar gekeken door het echtpaar en de mensen in hun directe omgeving. Met heel veel emotionele herinneringen aan die bijzondere dag.

 

Er komt héél binnenkort een nieuw papier op de markt: Hahnemuhle Photo Silk Baryta. Een fantastisch papier met een heel unieke zijdeglans en voortreffelijke, zeer fijne kleurweergave. Het staat garant voor een unieke beleving.

Met mijn Fine Art Afdruk service ben ik een van de weinigen die dit papier heeft mogen uitproberen voorafgaand aan de markt-introductie eind deze maand. Ik ben daarom bij uitstek gereed om uw foto’s op dit sublieme papier af te drukken met een ongeëvenaarde afdrukkwaliteit.

Trouwfoto’s op zijdeglans papier: Bij JanRSmit Fine Art!

Neem contact op: bel 06-22411679  of mail info@janrsmit.com  voor een afspraak.

 

 

Posted in Fine Art afdrukken, Trouwfotos Tagged , , , , , |

Trouwfoto’s, ook op zoek naar sublieme afdrukken? Nieuw bij JanRSmit Fine Art: Hahnemuhle Photo Silk Baryta!

Trouwfoto’s : Bent U op zoek naar die aparte unieke en bovenal sublieme afdrukken voor trouwfoto’s?

Met mijn Fine Art Afdruk service ben ik voortdurend op zoek naar verdere uitbreiding van het palet aan papiersoorten, om perfect aan te sluiten op uw behoeftes. Dit zeker ook van toepassing op trouwfoto’s.

Er komt héél binnenkort een nieuw papier op de markt: Hahnemuhle Photo Silk Baryta. Met mijn Fine Art Afdruk service ben ik een van de weinigen die dit papier heeft mogen uitproberen voorafgaand aan de markt-introductie eind deze maand.

Trouwfoto’s verdienen toch de beste afdrukkwaliteit op subliem papier.

Niet zo tevreden met die afdrukkwaliteit van uw trouwfoto’s die u tot nog toe ervaart bij de gebruikelijke afdrukcentrales? U zoekt iets bijzonders voor uw unieke trouwfoto’s om af te drukken?

Zeker trouwfoto’s verdienen de beste afdrukkwaliteit, immers daar wordt nog lang naar gekeken door het echtpaar en de mensen in hun directe omgeving. Met heel veel emotionele herinneringen aan die bijzondere dag.

En wat als dan ook nog eens de beste afdrukkwaliteit gecombineerd wordt met een subliem nieuw papiersoort?

Nieuw, een subliem papier: Hahnemuhle Photo Silk Baryta 310gr/m2

Hahnemuhle, opgericht in 1584, is een van de oudste papierfabrikanten in Europa en al eeuwen producent van topkwaliteit papieren voor diverse toepassingen. Met hun Digital Fine Art Collectie aan papiersoorten zijn zij wereldwijd marktleider. Hun Fine Art afdruk papieren blinken uit in zowel kleur als zwart-wit weergave als in die unieke beleving bij het vasthouden en  aanschouwen ervan.

Nieuw op de markt en als eerste in de wereld door JanRSmit Fine Art getest en de resultaten gepubliceerd: Hahnemuhle Photo Silk Baryta 310gr/m2.

Photo Silk Baryta 310 is neutraal wit baryta papier met een unieke zijdeglans wat je doet denken aan een traditioneel silver-halide fotopapier. De baryta laag in het papier zorgt voor een buitengewone beeldkwaliteit met een zeer omvangrijke kleurweergave, subtiele wittonen en fluweelachtige diepe zwarten.

Hahnemuhle Photo Silk Baryta

Hahnemuhle Photo Silk Baryta

De grote kleurruimte garandeert levendige afdrukken met een sensationele kwaliteit, een indrukwekkende scherpte en daarmee een zeer hoge resolutie. Perfect voor trouwfoto’s. Denk aan al die mooie fijne details op een trouwjurk, of die prachtige bloemstukken en bloemencorsets! Kortom een ongeëvenaarde weergave en dat zonder die storende reflecties van hoogglans papier. De unieke zijdeglans zorgt ervoor dat bij het bekijken van de trouwfoto-afdrukken geen hinder is van storende reflecties. Daarbij komt als apart effect dat de onbedrukte witrand als het ware wegvalt bij het bedrukte gedeelte, wat de unieke beleving van de foto-afdruk verder versterkt.

Tevens is het papier zuurvrij en voldoet het aan alle criteria van duurzaamheid volgens ISO 9706. Daardoor blijft die sublieme afdrukkwaliteit voor vele jaren bewaard. Zelfs na vele jaren zullen de trouwfoto’s nog die beleving oproepen zoals bij de eerste keer.

 

Waarom JanRSmit Fine Art Afdruk service?

Ik ben in de unieke gelegenheid gesteld dit papier te mogen uitproberen en als eerste in de wereld een uitgebreide test gepubliceerd. Ik heb het papier daardoor leren kennen en weet dus nu als geen ander hoe het beste uit dit papier te halen bij afdrukken van trouwfoto’s.

De Fine Art Afdruk service van JanRSmit Fine Art levert die unieke afdrukkwaliteit, waarbij kwaliteit een zekerheid is waarop U kunt bouwen. Dankzij het mogen testen van het unieke Hahnemuhle Photo Silk Baryta, is ook met dit papier die unieke afdrukkwaliteit verzekerd voor uw trouwfoto’s.

Vanwege haar sublieme kwaliteiten heb ik dit papier direct opgenomen in mijn toch al grote palet aan papiersoorten.

 

Nieuwsgierig geworden en wilt u unieke afdrukken van uw trouwfotos?

Neem contact op: bel 06-22411679  of mail info@janrsmit.com  voor een afspraak.

 

 

 

Posted in Fine Art afdrukken, Fine Art Printing, Trouwfotos Tagged , , , , , , |

Hahnemuhle Photo Silk Baryta

Hahnemuhle Photo Silk Baryta

Inleiding

Hahnemuhle heeft op 1 maart jongstleden een nieuw papiersoort geintroduceerd, Hahnemuhle Photo Silk Baryta, als alternatief voor Ilford Gold Fibre Silk.

Hahnemuhle Photo Silk Baryta

Hahnemuhle Photo Silk Baryta

 

De essenties van dit nieuwe papier volgens de aankondiging:

- Wit, satijn-glanzend, baryta papier

- Romig witte tinten tot en fluweel-achtig diepe zwarten.

- Volle briljante kleuren voor afbeeldingen met veel detail

- Zuurvrij en niet verouderend, een minimum aan OBA (optische witmakers)

- 310gr/m2, 100% aplha-cellulose

 

Dus heb ik per email Hahnemuhle gevraagd om samples om deze mee te nemen in mijn test voor Ilford Gold Fibre Silk alternatieven. Afgelopen donderdag kreeg ik een reactie met de mededeling dat een setje samples opgestuurd zijn. Zaterdagochtend plofte het pakket ook in mijn brievenbus: Chapeau voor Hahnemuhle.

 

Korte terugblik op mijn recente tests rond IGFS alternatieven

Ilford Imaging, www.ilford.com , bekend van printpapieren zoals het geliefde Ilford Gold Fibre Silk, afgekort IGFS, is sinds december 2013 failliet en in januari definitief gestopt met productie. Daarmee verdwijnt ook heel snel nu dit zeer bekende papier en andere papiersoorten van Ilford uit de voorraden van de handel. Reden voor mij om eens te testen wat goede alternatieven zouden zijn voor dit beroemde en geroemde papiersoort.

In mijn recente post:  Ilford Gold Fibre Silk is niet meer, leve …… ? De uitslag! zijn twee  papiersoorten getest als alternatief op Ilford Gold Fibre Silk: Innova Fibaprint  Baryta Satin 310gr/m2, Mediajet Photoart White Baryta 310gr/m2. De uitkomst, simpel gesteld, is: deze twee zijn “drop in replacements”, directe vervangers van IGFS.

Daarna en in een aanvulling op deze test is Canson Baryta Photographique ook getest. De uitkomst hiervan, simpel gesteld: meer dan een directe vervanger, in subjectieve beleving van de oppervlak-textuur iets anders. Ook van de afdruk, het beeld dat deze oproept is anders, in mijn beleving gewoon mooier. Kortom een zeer goed alternatief voor IGFS.

Op naar de test van Hahnemuhle Photo Silk Baryta, afgekort HPSB

 

De test:

Ik heb gekozen voor een testaanpak langs twee sporen:

1/ meettechnisch
2/ persoonlijke subjectieve beleving

 

Bij de meettechnische insteek is het eindresultaat een kwaliteitsrapportage door een onafhankelijke partij: ColorCheck-Online . Bij de subjectieve persoonlijke beleving kijk ik vooral naar: hoe beleef ik het papier in mijn hand, de geur en wat is de beleving bij het zien van de afdruk.

 

Alle afdrukken zijn gemaakt met de printer, Epson 4900, ingesteld op de hoogste resolutie: 720 pixels per inch en fine details aangevinkt. Hierdoor wordt de maximale resolutie van de printer gebruikt.

 

 

Testaanpak – Meettechnisch:

Witheid papier

Witheid van papier via spectrale meting van het papier, oftewel hoe wit oogt het papier zelf. Hiervoor zou ik normaal het tool SpectrumViz van Ernst Dinkla gebruikt hebben. Echter het HPSB papier is daarin nog niet opgenomen.In plaats daarvan mijn eigen metingen:

paper-white

Hieruit blijkt duidelijk dat de papiersoorten vwb witheid van het papier praktisch identiek zijn.

Kleur en Grijstinten:

Voor de kleur en grijstinten weergave is op de zelfde manier getest als bij de andere papiersoorten: Via Lightroom 5.3 een print gemaakt van de RGB-controlstrip van ColorCheck-Online, waarbij het printerprofiel is gebruikt zoals aangemaakt met IGFS papier. Met x-rite Colorport software en de x-rite i1 Pro2 spectrophotometer de RGB-controlstrip gemeten, de resultaten opgeslagen en geupload naar ColorCheck-Online voor het kwaliteitsrapport.

Oeps: eerst het zuur …

De eerste,     2014-03-….73: Hahnemuhle Photo Silk Baryta

De tweede,   2014-02-….34: Canson Baryta Photographique

De derde,     2014-02-….25: Innova IFA69

De vierde,    2014-02-….13: Mediajet PhotoArtWhite Baryta

De vijfde,   2014-02-….93: Ilford Galerie Gold Fibre Silk

2014030934

 

Het HPSB papier is duidelijk toch iets anders, zowel in kleurweergave als ook in grijstinten. Met name de grijstint verloop vertoont eigenaardigheden in het onderste gedeelte, zie onderstaand meetresultaat:

2014030935

Puur naar deze resultaten kijkend is HPSB dus geen “drop in replacement”, geen directe vervanger van IGFS.  Ja, het is een losse meting, het kan een exemplarische afwijking zijn. Maar de andere papieren zijn net zo gemeten en vertonen niet zo’n afwijking.

Wat nu als ik het HPSB zelf profileer en daarmee de RGB-controlstrip print en meet? Wat zijn dan de resultaten?

Hahnemuhle heeft mij 5 vellen A4 toegestuurd. Voor het profileren gebruik ik 3 A4 vellen, op 1 vel heb ik een RGB-controlstrip geprint, daarop kan ik nog een controlstrip printen voor het nieuw profiel. Dus houd ik nog 1 vel over voor een print van een testafbeelding. Ergo het kan!

 

Nu het zoet:

Zo gezegd, zo gedaan en het HPSB papier geprofileerd, na een halve dag laten drogen van de 3 geprinte meetkaarten. Vervolgens met dit profiel een RGB-controlstrip geprint en ook deze laten drogen op de zelfde manier als bij de eerdere tests. Toen gemeten en de resultaten opgeslagen en geupload naar ColorCheck-Online voor het kwaliteitsrapport.

Wat een verschil:

2014031035
Grijstinten verloop:
2014031036

De meettechnische testresultaten spreken voor zich, feitelijk een bijzonder goed resultaat, eigenlijk het beste wat ik tot nu toe heb gemeten als het om kleur gaat en het verloop van wit naar zwart. Ook de omvang van de kleurgamut is erg groot.

Persoonlijke subjectieve beleving van kwaliteit:

Testaanpak – subjectieve beleving, daarbij heb ik op 3 aspecten beoordeeld:

- Hoe voelt het papier in je hand?

- Hoe ruikt het papier?

- De beleving van het afgedrukte beeld?

Daarvoor heb ik een afdruk gemaakt van een testbeeld een portret van 3 jong volwassenen. Dit portret heb ik ook op de andere papiersoorten afgedrukt, wat een vergelijk mogelijk maakt. vooral huidtinten en haar-tinten daarnaast ook de kleding. Deze afdruk is naast andere beoordeeld op gevoel in de hand, de geur en de beeldbeleving van de afdruk. Dit laatste onder verschillende belichtingen. Voor de zekerheid ook een ander persoon gevraagd naar haar subjectieve beoordeling.

Samenvatting persoonlijke subjectieve beleving:

Allereerst hoe ruikt het papier: nou vergelijkbaar met andere baryta papieren.

In de hand: HPSB is net als IGFS een stevig en prettig aanvoelend papier, je houdt het gewoon graag vast.

Visueel: Het oppervlak ziet er tov IGFS anders uit, die van HPSB is strak zonder enige textuur en met een voor mijn oog volkomen structuurloze zijdeglans toplaag met een heel lichte parelstructuur. Het verschil in glans met een onbedrukte rand is echt groter dan bij IGFS. Het onbedrukte oppervlak is eerder zijdemat te noemen en bij een normale kijkhoek is de oppervlakstructuur niet of nauwelijks waarneembaar. Bij afdrukken met een duidelijke witrand geeft dat een mooie differentiatie van het bedrukte tov de onbedukte witrand. De kleur van het wit is neutraal en praktisch identiek aan die van IGFS.

De beeldbeleving: Een bijzonder mooie toon en voegt iets echts, iets 3-dimensionaals toe aan de weergave. Normaliter lukt dit bij glans beter dan bij zijdeglans of zijdemat. Dit is een van die papieren zonder een echte glans, eigenlijk  tussen zijdeglans en zijdemat in, dat een prachtige dieptewerking toont, iets levends , iets echts toevoegt.

De Conclusie: 

Meettechnisch: Als drop-in replacement van IGFS niet optimaal en doet zeker geen recht aan de kwaliteiten van het papier. Met een eigen printerprofiel ronduit subliem! Het biedt zowel een zeer grote kleurruimte, als een zeer mooi verloop van wit naar zwart.

Subjectieve beleving: Een papier dat je graag vasthoudt en vwb beeldbeleving en bijzonder mooie toon en voegt iets drie-dimensionaals, iets echts toe aan de weergave. Dit zonder een (hoge) glans op het oppervlak, een voortreffelijk resultaat.

Samenvattend: Het Hahnemuhle Photo Silk Baryta papier is meer dan een vervanging voor IGFS, dat zou het te kort doen in zijn kwaliteiten. Het is een subliem alternatief om het gat op te vullen dat ontstaan is door het faillisement van Ilford Imaging. Het Het Hahnemuhle Photo Silk Baryta papier is zowel in kleurweergave, als in grijstinten, als in toon de betere van IGFS.

Als er iets is wat nog beter moet kunnen, dan is het de diepste zwarting. Deze bereikt in deze test een densiteit van 2.3 en dat is op zich zeker niet verkeerd, integendeel. Echter met de Ultrachrome HDR inkt van Epson, zou een densiteit van tegen of rond de 2.5 mogelijk moeten zijn. Helaas ontbrak het mij aan A4-vellen om de zwarting nog verder te maximaliseren.

Mijn slotwoord: 

Het belang van goede printerprofielen

Bij deze test is in eerste instantie gebruik gemaakt van het printerprofiel gemaakt met het Ilford Gold Fibre Gloss papier. Terugkijkend op de test kun je maar één conclusie trekken: Om het maximale uit het papier te halen, om bij de aanschouwer ook die beeldbeleving zo goed mogelijk te ondersteunen, is een goed printerprofiel een vereiste.

Voor mijn fine art afdrukken maak ik per papiersoort mijn eigen profiel en streef daarbij ernaar om het maximale uit elk afzonderlijk papiersoort te halen. Ik toets ook regelmatig de printkwaliteit om ervoor te zorgen dat de kwaliteit op hoog nivo blijft.

Hierdoor is voor mijn klanten de afdrukkwaliteit geen optie, maar een gegeven, een zekerheid waarop mijn klanten kunnen vertrouwen.

Wel of niet in mijn aanbod?

Een van de kenmerken van mijn Fine Art Afdruk service is de keuze uit een zeer groot palet aan papiersoorten. Daarin had ik al Harman by Hahnemuhle Gloss Baryta, ook een zeer mooi baryta papier. Voor de directe vervanging van IGFS de Innova IFA69 of Mediajet PhotoArt White Baryta. Naar aanleiding van de recente test ook de Canson Baryta Photographique. Nu dus ook de Hahnemuhle Photo Silk Baryta.

Zoek jij  ook een goed afdruk service voor jouw foto of illustratie werk?

Bel  06-22411679 of mail info@janrsmit.com voor een afspraak.

 

 

 

Posted in Fine Art afdrukken Tagged , , , , |

Fine art afdrukken, wat betekent dat voor u

Fine art afdrukken, wat betekent dat voor u

 

Fine Art

In oorsprong een aanduiding voor esthetische kunst, in tegenstelling tot toegepaste kunst. Naar huidige maatstaven betreft het feitelijk alle vormen van visuele kunst waarbij esthetiek een hoofdrol heeft. Er zijn vele publicaties over gemaakt en, de mens eigen, vele variaties op het thema gedefinieerd. In de kern gaat het mijns inziens om de perceptie, de waarneming, de gevoelens die de aanschouwer ervaart bij het aanschouwen van de kunstuiting.

Ik biedt fine art afdrukken als dienst, eh ja?

Voor mij betekent fine art afdrukken het leveren van die kwaliteit afdrukken waarbij de beleving, de beeldspraak, of beeldkracht van het afgedrukte beeld optimaal tot zijn recht komt. Daarmee dus de beleving, de reflecties oproept bij de aanschouwer dus als het ware het afgedrukte beeld gaat leven, een verdieping krijgt. Iets wat de maker van het werk, foto of illustratie, ook voor ogen had bij het scheppen van zijn werk.

Immers, lang nadat de afdruk is gekocht, de fotograaf zijn opnames heeft gemaakt, de rekeningen zijn betaald, zal de afdruk nog die emoties, beleving, associaties moeten kunnen oproepen bij de aanschouwer. Het is het tastbare en beleefbare eindresultaat van een scheppingsproces. Een eindresultaat dat moet kunnen blijven bestaan tot lang nadat het scheppingproces dit heeft voortgebracht.

Hoe dan

Door de kwaliteit van het afdrukproces te beheersen, met regelmatige toetsing door onafhankelijke organisatie in de vorm van kwaliteitsrapportages. Zie ook deze link voor meer informatie. Daarnaast regelmatig zelf toetsen en bijstellen indien nodig. Desgewenst kan per afdruk een kwaliteitsrapport meegeleverd worden, of per afdruk van een beperkte oplage een kwaliteitsrapport met toets tov de referentie van die oplage.

Keuze uit een zeer groot palet aan papiersoorten, van goede kwaliteit glanzend fotopapier tot al eeuwen beroemde fine art papieren zoals BFK Rives van Canson-Infinity. Tevens advies en ondersteuning in het maken van de keuze voor uw afdruk.

JaSm1120065-Fine-Art

De beste printers op dit moment voor fine art afdrukken: Espon Stylus Pro groot formaat printers.

Wat betekent dat voor u

Bij de fine art afdruk dienst die ik lever is kwaliteit van de afdruk is geen optie maar een zekerheid voor u. Het biedt u de best mogelijk afdrukkwaliteit van uw werk, foto of illustratie, ter completering van uw beoogde resultaat: de beleving, de emoties, de associaties die het bij de aanschouwer moet oproepen.

U kunt dat extra aan uw werk toevoegen om het beoogde resultaat te completeren, door dat ene papiersoort te kiezen uit het zeer brede palet dat perfect aansluit op wat u voor ogen had.

Neem de proef op de som

Kom een langs, bel 06-22411679 of mail info@janrsmit.com voor een afspraak. Een proefafdruk behoort tot de mogelijkheden.

 

 

 

 

Posted in Fine Art afdrukken, Fotografie, Illustraties Tagged , |

Fine Art Afdrukken ontmoet illustraties, resultaat: Verbluffend

Fine Art Afdrukken ontmoet illustraties, resultaat: Verbluffend

 

Wat betekent fine art afdrukken

Bij fine art afdrukken gaat het in feite erom dat de afdruk het beeld overdraagt  zoals de maker heeft bedoeld met zijn werk. En wel dusdanig dat het beeld een beleving oproept bij de kijker, die emoties, associaties, kortom allerlei gedachten oproept. Dit geldt niet alleen voor afdrukken van foto’s, dit geldt zeker ook voor illustraties.

Fine Art afdrukken ontmoet Illustraties:

Zelf volg ik al een tijd een aantal illustratoren, kunstenaars in het volledig zelf scheppen van digitale beelden,
met altijd wel een bepaald thema of onderwerp of beleving voor ogen. Dit komt niet in de laatste plaats door mijn zoon, David en zijn vriendin Nadia, beiden begaafde illustratoren. Dit komt ook door het werk van diverse illustratoren die ik zie en van een aantal dan ook volg op onder andere behance .
Zo kreeg ik ook het werk van Bram Leegwater onder ogen en volg ik Bram dan ook op Behance. Zijn werk valt in mijn beleving vooral op door zijn gebruik van kleuren, kleurverlopen en ook vormen en daarmee de beeldspraak, de beeldkracht die zijn illustraties uitstralen.
Wat mij triggerde om Bram uit te nodigen om zijn werk te printen met als doel die beeldkracht, dus ook de kleur, kleurverlopen etc van de illustratie ook in de afdruk terug te laten komen.
Zo gezegd, zo gedaan, en een aantal van zijn werken afgedrukt, zoals:
Casting the three Witches:
CastingThreeWitches
My dark fantasy art: Liquid Gold:
MyDarkFantasy

De uitkomst: ronduit verbluffend!

Eigenlijk nog beter dan verwacht of gehoopt, niet alleen de kleuren, verlopen en details kwamen voortreffelijk over, ook wat de illustratie aan beleving oproept kwam zeer goed over. Eigenlijk nog wat sterker dan vanaf beeldscherm.
Bram tekent in Photoshop op A3 formaat, niet bij een afdruk op dat formaat, zeker ook bij een groter formaat 40x60cm bleef de beeldkracht overeind.
Ook voor Bram een heel positieve verrassing:

Na een uitnodiging van Jan om een aantal prints te maken van mijn werk op Behance ben ik ontzettend verrast door de uitkomst hiervan. Normaal ben ik op een tekentablet veel aan het inzoomen op mijn werk en is het beeld toch klein waarop ik werk. Als de tekening klaar is post ik hetop mijn portfolio en kijk ik er alleen op klein formaat naar (want zo wordt het op het internet weergegeven).
Nadat Jan de eerste print van mijn werk liet zien was ik echt heel blij. Ik had nu echt mijn digitale tekening op glanzend fotopapier in handen en de kleuren waren hetzelfde als hoe ik het op de computer had getekend.Super trots en nu komt de tekening echt tot zijn recht en komt het te hangen in de woonkamer.
Jan heeft echt oog om het juiste papier te kiezen voor een mooie afdruk met behoud van kleur. Bedankt Jan! Ik kom zeker terug!
Wil jij ook een fine art afdruk van jouw werk?
Neem dan contact op: tel 06-22411679 of mail: info@janrsmit.com
Posted in Fine Art afdrukken, Illustraties Tagged , , |

canson baryta photographique

Canson baryta photographique

Inleiding

In de vorige post:  Ilford Gold Fibre Silk is niet meer, leve …… ? De uitslag! zijn twee  papiersoorten getest als alternatief op Ilford Gold Fibre Silk.

Korte recap: Ilford Imaging, www.ilford.com , bekend van printpapieren zoals het geliefde Ilford Gold Fibre Silk, afgekort IGFS, is sinds december 2013 failliet. Daarmee verdwijnt ook heel snel nu dit zeer bekende papier en andere papiersoorten van Ilford uit de voorraden van de handel.

Op dit artikel zijn diverse reacties gekomen, zie oa luminous-landscape

Uit de reactie blijkt dat nogal wat personen zijn overgeschakeld naar Canson Baryta Photographique, overigens wordt Canson in Nederland wordt vertegendwoordigd door Canson-Infinity.nl

Reden om dit papiersoort ook mee te nemen in de test.

Verder is dit de gelegenheid om een omissie in de vorige post te corrigeren: de fantastische tool van ErnstDinkla: SpectrumViz. De naam zegt het eigenlijk al, het geeft van honderden papiersoorten het spectrale gedrag weer.

Testaanpak – Meettechnisch:

Spectrale meting van de papieren, oftewel hoe wit oogt het papier zelf. Hiervoor het tool SpectrumViz van Ernst Dinkla gebruikt:

SpectrumViz-IGFS

Hieruit blijkt duidelijk dat de papiersoorten vwb witheid van het papier praktisch identiek zijn.

Korte toelichting hierop: er zijn in feite maar een paar papierfabrikanten in de wereld. Dat in dit geval de zelfde papierbasis gebruikt is, is dan ook niet zo verwonderlijk. Verder zijn er meerdere fabrikanten die de toplaag aanbrengen. De toplaag, inkt-receptor laag, is waar het in feite om draait bij het kleur en zwarting gedrag van een inktjet papiersoort. Dus zelfs bij een identieke papierbasis, hoeft de toplaag niet identiek te zijn.

Papier in test:

Canson Baryta Photographique, 310gr/m2, code CABP

Het Canson papier komt uit mijn eigen voorraad.

Maken kwaliteitsrapport

Voor de werkwijze van het maken van kwalitetisrapporten, zie ook de vorige post hierover.

Hieronder een overzicht van de meetresultaten op kernpunten:
De eerste,   2014-02-….34: Canson Baryta Photographique
De tweede, 2014-02-….25: Innova IFA69
De derde,   2014-02-….13: Mediajet PhotoArtWhite Baryta
De vierde,   2014-02-….93: Ilford Galerie Gold Fibre Silk

colorcheck-igfs-canson

Samenvatting kwaliteitscontrole resultaten:

Puur naar de meetwaardes kijkend lijkt  ook Canson Baryta Photographique iets beter dan de Ilford Gold Fibre Silk en is dan zelfs de beste van de vier geteste papiersoorten.

Echter, dit zijn losse metingen, om echt een trend te meten zijn een groot aantal metingen op verschillende afdrukken op diverse vellen nodig om een statistisch onderbouwde trend vast te stellen.

In de praktijk blijven de verschillen tussen de metingen ruim binnen de aanvaarde toleranties en in de praktijk niet of nauwelijks visueel te onderscheiden.

Samenvatting persoonlijke subjectieve beleving:

Bij de Canson baryta photographique lijkt de toplaag ten opzichte van de andere papieren in de test iets glanzender, ook de oppervlaktes die bedrukt zijn geworden lijken iets glanzender.  Net of de toplaag iets gladder is en/of toplaagtextuur ook iets strakker is. Het visueel waar te nemen verschil is echter klein. Dit geldt ook voor de afdruk, deze lijkt iets mooier.

Het belang van goede printerprofielen

Tot slot: Bij deze test is voor alle vier de papiersoorten gebruik gemaakt van het printerprofiel gemaakt met de Ilford Gold Fibre Gloss. Terugkijkend op de test kun je dus met dit profiel ook goede resultaten bereiken op de andere genoemde papiersoorten.

Voor mijn fine art afdrukken maak ik per papiersoort mijn eigen profiel en streef daarbij ernaar om het maximale uit elk afzonderlijk papiersoort te halen. Ik toets ook regelmatig de printkwaliteit. Hierdoor is de afdrukkwaliteit geen optie, maar een gegeven waarop mijn klanten kunnen vertrouwen.

 

Zoek jij  ook een goed afdruk service voor jouw foto of illustratie werk?

Bel  06-22411679 of mail info@janrsmit.com voor een afspraak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ilford Gold Fibre Silk, update:

 

 

 

Posted in Fine Art afdrukken Tagged , , |