Hahnemuhle Photo Silk Baryta

Hahnemuhle Photo Silk Baryta

Inleiding

Hahnemuhle heeft op 1 maart jongstleden een nieuw papiersoort geintroduceerd, Hahnemuhle Photo Silk Baryta, als alternatief voor Ilford Gold Fibre Silk.

Hahnemuhle Photo Silk Baryta

Hahnemuhle Photo Silk Baryta

 

De essenties van dit nieuwe papier volgens de aankondiging:

- Wit, satijn-glanzend, baryta papier

- Romig witte tinten tot en fluweel-achtig diepe zwarten.

- Volle briljante kleuren voor afbeeldingen met veel detail

- Zuurvrij en niet verouderend, een minimum aan OBA (optische witmakers)

- 310gr/m2, 100% aplha-cellulose

 

Dus heb ik per email Hahnemuhle gevraagd om samples om deze mee te nemen in mijn test voor Ilford Gold Fibre Silk alternatieven. Afgelopen donderdag kreeg ik een reactie met de mededeling dat een setje samples opgestuurd zijn. Zaterdagochtend plofte het pakket ook in mijn brievenbus: Chapeau voor Hahnemuhle.

 

Korte terugblik op mijn recente tests rond IGFS alternatieven

Ilford Imaging, www.ilford.com , bekend van printpapieren zoals het geliefde Ilford Gold Fibre Silk, afgekort IGFS, is sinds december 2013 failliet en in januari definitief gestopt met productie. Daarmee verdwijnt ook heel snel nu dit zeer bekende papier en andere papiersoorten van Ilford uit de voorraden van de handel. Reden voor mij om eens te testen wat goede alternatieven zouden zijn voor dit beroemde en geroemde papiersoort.

In mijn recente post:  Ilford Gold Fibre Silk is niet meer, leve …… ? De uitslag! zijn twee  papiersoorten getest als alternatief op Ilford Gold Fibre Silk: Innova Fibaprint  Baryta Satin 310gr/m2, Mediajet Photoart White Baryta 310gr/m2. De uitkomst, simpel gesteld, is: deze twee zijn “drop in replacements”, directe vervangers van IGFS.

Daarna en in een aanvulling op deze test is Canson Baryta Photographique ook getest. De uitkomst hiervan, simpel gesteld: meer dan een directe vervanger, in subjectieve beleving van de oppervlak-textuur iets anders. Ook van de afdruk, het beeld dat deze oproept is anders, in mijn beleving gewoon mooier. Kortom een zeer goed alternatief voor IGFS.

Op naar de test van Hahnemuhle Photo Silk Baryta, afgekort HPSB

 

De test:

Ik heb gekozen voor een testaanpak langs twee sporen:

1/ meettechnisch
2/ persoonlijke subjectieve beleving

 

Bij de meettechnische insteek is het eindresultaat een kwaliteitsrapportage door een onafhankelijke partij: ColorCheck-Online . Bij de subjectieve persoonlijke beleving kijk ik vooral naar: hoe beleef ik het papier in mijn hand, de geur en wat is de beleving bij het zien van de afdruk.

 

Alle afdrukken zijn gemaakt met de printer, Epson 4900, ingesteld op de hoogste resolutie: 720 pixels per inch en fine details aangevinkt. Hierdoor wordt de maximale resolutie van de printer gebruikt.

 

 

Testaanpak – Meettechnisch:

Witheid papier

Witheid van papier via spectrale meting van het papier, oftewel hoe wit oogt het papier zelf. Hiervoor zou ik normaal het tool SpectrumViz van Ernst Dinkla gebruikt hebben. Echter het HPSB papier is daarin nog niet opgenomen.In plaats daarvan mijn eigen metingen:

paper-white

Hieruit blijkt duidelijk dat de papiersoorten vwb witheid van het papier praktisch identiek zijn.

Kleur en Grijstinten:

Voor de kleur en grijstinten weergave is op de zelfde manier getest als bij de andere papiersoorten: Via Lightroom 5.3 een print gemaakt van de RGB-controlstrip van ColorCheck-Online, waarbij het printerprofiel is gebruikt zoals aangemaakt met IGFS papier. Met x-rite Colorport software en de x-rite i1 Pro2 spectrophotometer de RGB-controlstrip gemeten, de resultaten opgeslagen en geupload naar ColorCheck-Online voor het kwaliteitsrapport.

Oeps: eerst het zuur …

De eerste,     2014-03-….73: Hahnemuhle Photo Silk Baryta

De tweede,   2014-02-….34: Canson Baryta Photographique

De derde,     2014-02-….25: Innova IFA69

De vierde,    2014-02-….13: Mediajet PhotoArtWhite Baryta

De vijfde,   2014-02-….93: Ilford Galerie Gold Fibre Silk

2014030934

 

Het HPSB papier is duidelijk toch iets anders, zowel in kleurweergave als ook in grijstinten. Met name de grijstint verloop vertoont eigenaardigheden in het onderste gedeelte, zie onderstaand meetresultaat:

2014030935

Puur naar deze resultaten kijkend is HPSB dus geen “drop in replacement”, geen directe vervanger van IGFS.  Ja, het is een losse meting, het kan een exemplarische afwijking zijn. Maar de andere papieren zijn net zo gemeten en vertonen niet zo’n afwijking.

Wat nu als ik het HPSB zelf profileer en daarmee de RGB-controlstrip print en meet? Wat zijn dan de resultaten?

Hahnemuhle heeft mij 5 vellen A4 toegestuurd. Voor het profileren gebruik ik 3 A4 vellen, op 1 vel heb ik een RGB-controlstrip geprint, daarop kan ik nog een controlstrip printen voor het nieuw profiel. Dus houd ik nog 1 vel over voor een print van een testafbeelding. Ergo het kan!

 

Nu het zoet:

Zo gezegd, zo gedaan en het HPSB papier geprofileerd, na een halve dag laten drogen van de 3 geprinte meetkaarten. Vervolgens met dit profiel een RGB-controlstrip geprint en ook deze laten drogen op de zelfde manier als bij de eerdere tests. Toen gemeten en de resultaten opgeslagen en geupload naar ColorCheck-Online voor het kwaliteitsrapport.

Wat een verschil:

2014031035
Grijstinten verloop:
2014031036

De meettechnische testresultaten spreken voor zich, feitelijk een bijzonder goed resultaat, eigenlijk het beste wat ik tot nu toe heb gemeten als het om kleur gaat en het verloop van wit naar zwart. Ook de omvang van de kleurgamut is erg groot.

Persoonlijke subjectieve beleving van kwaliteit:

Testaanpak – subjectieve beleving, daarbij heb ik op 3 aspecten beoordeeld:

- Hoe voelt het papier in je hand?

- Hoe ruikt het papier?

- De beleving van het afgedrukte beeld?

Daarvoor heb ik een afdruk gemaakt van een testbeeld een portret van 3 jong volwassenen. Dit portret heb ik ook op de andere papiersoorten afgedrukt, wat een vergelijk mogelijk maakt. vooral huidtinten en haar-tinten daarnaast ook de kleding. Deze afdruk is naast andere beoordeeld op gevoel in de hand, de geur en de beeldbeleving van de afdruk. Dit laatste onder verschillende belichtingen. Voor de zekerheid ook een ander persoon gevraagd naar haar subjectieve beoordeling.

Samenvatting persoonlijke subjectieve beleving:

Allereerst hoe ruikt het papier: nou vergelijkbaar met andere baryta papieren.

In de hand: HPSB is net als IGFS een stevig en prettig aanvoelend papier, je houdt het gewoon graag vast.

Visueel: Het oppervlak ziet er tov IGFS anders uit, die van HPSB is strak zonder enige textuur en met een voor mijn oog volkomen structuurloze zijdeglans toplaag met een heel lichte parelstructuur. Het verschil in glans met een onbedrukte rand is echt groter dan bij IGFS. Het onbedrukte oppervlak is eerder zijdemat te noemen en bij een normale kijkhoek is de oppervlakstructuur niet of nauwelijks waarneembaar. Bij afdrukken met een duidelijke witrand geeft dat een mooie differentiatie van het bedrukte tov de onbedukte witrand. De kleur van het wit is neutraal en praktisch identiek aan die van IGFS.

De beeldbeleving: Een bijzonder mooie toon en voegt iets echts, iets 3-dimensionaals toe aan de weergave. Normaliter lukt dit bij glans beter dan bij zijdeglans of zijdemat. Dit is een van die papieren zonder een echte glans, eigenlijk  tussen zijdeglans en zijdemat in, dat een prachtige dieptewerking toont, iets levends , iets echts toevoegt.

De Conclusie: 

Meettechnisch: Als drop-in replacement van IGFS niet optimaal en doet zeker geen recht aan de kwaliteiten van het papier. Met een eigen printerprofiel ronduit subliem! Het biedt zowel een zeer grote kleurruimte, als een zeer mooi verloop van wit naar zwart.

Subjectieve beleving: Een papier dat je graag vasthoudt en vwb beeldbeleving en bijzonder mooie toon en voegt iets drie-dimensionaals, iets echts toe aan de weergave. Dit zonder een (hoge) glans op het oppervlak, een voortreffelijk resultaat.

Samenvattend: Het Hahnemuhle Photo Silk Baryta papier is meer dan een vervanging voor IGFS, dat zou het te kort doen in zijn kwaliteiten. Het is een subliem alternatief om het gat op te vullen dat ontstaan is door het faillisement van Ilford Imaging. Het Het Hahnemuhle Photo Silk Baryta papier is zowel in kleurweergave, als in grijstinten, als in toon de betere van IGFS.

Als er iets is wat nog beter moet kunnen, dan is het de diepste zwarting. Deze bereikt in deze test een densiteit van 2.3 en dat is op zich zeker niet verkeerd, integendeel. Echter met de Ultrachrome HDR inkt van Epson, zou een densiteit van tegen of rond de 2.5 mogelijk moeten zijn. Helaas ontbrak het mij aan A4-vellen om de zwarting nog verder te maximaliseren.

Mijn slotwoord: 

Het belang van goede printerprofielen

Bij deze test is in eerste instantie gebruik gemaakt van het printerprofiel gemaakt met het Ilford Gold Fibre Gloss papier. Terugkijkend op de test kun je maar één conclusie trekken: Om het maximale uit het papier te halen, om bij de aanschouwer ook die beeldbeleving zo goed mogelijk te ondersteunen, is een goed printerprofiel een vereiste.

Voor mijn fine art afdrukken maak ik per papiersoort mijn eigen profiel en streef daarbij ernaar om het maximale uit elk afzonderlijk papiersoort te halen. Ik toets ook regelmatig de printkwaliteit om ervoor te zorgen dat de kwaliteit op hoog nivo blijft.

Hierdoor is voor mijn klanten de afdrukkwaliteit geen optie, maar een gegeven, een zekerheid waarop mijn klanten kunnen vertrouwen.

Wel of niet in mijn aanbod?

Een van de kenmerken van mijn Fine Art Afdruk service is de keuze uit een zeer groot palet aan papiersoorten. Daarin had ik al Harman by Hahnemuhle Gloss Baryta, ook een zeer mooi baryta papier. Voor de directe vervanging van IGFS de Innova IFA69 of Mediajet PhotoArt White Baryta. Naar aanleiding van de recente test ook de Canson Baryta Photographique. Nu dus ook de Hahnemuhle Photo Silk Baryta.

Zoek jij  ook een goed afdruk service voor jouw foto of illustratie werk?

Bel  06-22411679 of mail info@janrsmit.com voor een afspraak.

 

 

 

This entry was posted in Fine Art afdrukken and tagged , , , , .

One Trackback

  1. […] « Hahnemuhle Photo Silk Baryta […]