Ilford Gold Fibre Silk is niet meer, leve ……? De uitslag!

Ilford Gold Fibre Silk is niet meer, leve …… ? De uitslag!

 

Introductie:

Ilford Imaging, www.ilford.com , bekend van printpapieren zoals het geliefde Ilford Gold Fibre Silk, afgekort IGFS, is sinds december 2013 failliet.
De afgelopen maand zijn naar verluid de nog resterende voorraden grondstoffen aangewend om de laatste partijen printpapier te produceren en is nu definief een einde gekomen aan een fabrikant van printpapieren met een grote internationale reputatie.
Maar nu die er niet meer is, behoudens wat voorraad bij deze of gene, zijn er alternatieven?
Lees verder om te weten tekomen of en zo ja er alternatieven zijn, ik verklap alvast wel: Ja die zijn er.


De test:

Ik heb gekozen voor een testaanpak langs twee sporen:

1/ meettechnisch
2/ persoonlijke subjectieve beleving

 

Bij de meettechnische insteek is het eindresultaat een kwaliteitsrapportage door een onafhankelijke partij: ColorCheck-Online.

Bij de subjectieve persoonlijke beleving kijk ik vooral naar hoe beleef ik het papier in mijn hand, de geur en wat is de beleving bij het zien van de afdruk.

Papieren in test:

Ilford Galerie Gold Fibre Silk, 310gr/m2, code: IGFS

Innova Fibaprint Baryta Satin 310gr/m2, code: IFA69

Mediajet PhotoArt White Baryta, 310gr/m2, code: MPWB

Het Mediajet papier is mij als sample pack verstrekt door Rauch-Papiere uit Duitsland. Het Innova papier in sample packs door Arca in Nederland. Het Ilford papier komt uit mijn eigen voorraad die inmiddels praktisch op is.

Test omgeving:

Werkstation: Intel i7 met Windows 7,

Beeldscherm: Nec PA271W,

Print programma: Adobe Lightroom 5.3 voor printen van afdrukken en RGB-Controlstrip.

Printer: Epson4900 met Epson Ultrachrome HDR inkt

Beeldscherm profilering: x-rite iDisplayPro

Printer profilering: x-rite i1 iPro2 Photo2

Beoordelingslicht: Solux 4700, met voeding op 12.0 V ingesteld; daarnaast daglicht, licht binnenshuis overdags en ‘s-avonds

Profiel-beoordeling: ColorThink-Pro; DocBees Profilemanager

Kwaliteitsrapportage printresultaten: ColorCheck-Online

 

Testaanpak – Meettechnisch:

Ik ben begonnen met het Ilford Gold Fibre Silk (IGFS) papier om daarmee een printprofiel te maken. Waarom IGFS zult u zich afvragen?

Omdat het IGFS het verdwijnende papier is en het doel van de test is om vast te stellen of er goede vervangers zijn, heb ik een profiel met IGFS gemaakt en met dat profiel geprint op alledrie de papieren.

Zo kon ik een onderling vergelijk maken met het profiel als vast gegeven. Het printerpofiel immers beschrijft (profileert) het kleurgedrag van dat papier met die inkt en printer.

Als de papieren echt gelijk zijn zouden ze dan ook gelijke meetresultaten moeten opleveren. Dit natuurlijk binnen de toleraties van de elementen in de keten en als geheel, niets is perfect.

Printer-Papier-Inkt profileren:

Met x-rite i1 iPro2 de meetkaarten geprint, instelling 1005 patches, verdeeld over 2 A4-tjes.

Voor de printerinstelling: PGPP, Q (1440dpi, Hi-speed) .

 

Zie hieronder een weergave van de meetkaarten, RGB media wedges, proefafdrukken voor een visuele beoordeling, kortom een aardige hoeveelheid afdrukken om de test mogelijk te maken:

Beeldkaarten-RGBcontrolstrips-Proefafdrukken

De meting is gedaan met dual-scan, dus omvat zowel meetconditie M0, M1, M2 en ODBC.

Met het meetresultaat is een profiel aangemaakt, met daarbij de volgende instellingen: meetconditie: M0; beoordelingslicht D50;

Voor de profile settings: zie schermafbeelding hieronder:

ProfileSettings

 

In de meetrapporten, verderop in het artikel zijn links om deze te downlaoden, wordt ook een vergelijk gemaakt tov sRGB dmv 2D contouren die de maximum verzadiging aangeven van respectievelijke kleurruimte. Hoewel indicatief, zegt een 2D weergave van maximum haalbare verzadiging maar een deel. Vandaar een 3D weergave hieronder toegevoegd, hierbij is gebruik gemaakt van ColorThink Pro.

Voor de weergave is gekozen om het printerprofiel in rood weer tegeven, het sRGB profiel doorschijnend en in de werkelijke kleuren.

Hier is duidelijk te zien dat met name in de groen-blauwe gebied en ook het geel-oranje gebied de kleurruimte van de printer-papier-inkt combinatie aanzienlijk groter is, daarentegen in andere gebieden zoals blauw-paarse gebied sRGB weer groter is.

3D-weergave-profielen

Nu heeft de Epson Stylus Pro 4900 , eigenlijk de hele x900 reeks van Epson een zeer grote kleurruimte met de juiste papieren overigens, zoals de nu geteste papieren.

N.B.: Ik werk met Lightroom als mijn primaire beeldbewerkingsprogramma (en als foto-archief), en met Photoshop waar nodig, in beide gevallen is de werkruimte ProPhotoRGB, deze is groot genoeg om de kleurruimtes van de printer volledig te omvatten. Daarmee voorkom ik ongewenste beperkingen in mijn beeldkwaliteit als het om kleur gaat.

Maken kwaliteitsrapporten

Vervolgens via Lightroom 5.3 prints gemaakt van de RGB-controlstrip van ColorCheck-Online op elk van de drie papieren en deze een uur laten drogen in de luchtstroom boven de radiator van mijn centrale verwarming.

RGBControlestrip

Met x-rite Colorport software en de x-rite i1 Pro2 spectrophotometer de RGB-controlstrip gemeten, de resultaten opgeslagen en geupload naar ColorCheck-Online voor het kwaliteitsrapport.

Hieronder een overzicht van de meetresultaten op kernpunten:
De eerste,   2014-02-….25: Innova IFA69
De tweede, 2014-02-….13: Mediajet PhotoArtWhite Baryta
DE derde,   2014-02-….93: Ilford Galerie Gold Fibre Silk
kwaliteitscontroles

 

De afzonderlijke meetrapporten zijn hieronder te downloaden

 

Samenvatting kwaliteitscontrole resultaten:

Puur naar de meetwaardes kijkend lijken de twee vervangende papiersoorten van Innova en Mediajet zelfs een fractie beter dan de Ilford.

Echter, dit zijn losse metingen, om echt een trend te meten zijn een groot aantal metingen op verschillende afdrukken op diverse vellen nodig om een statistisch onderbouwde trend vast te stellen.

In de praktijk blijven de verschillen tussen alledrie de metingen ruim binnen de aanvaarde toleranties en in de praktijk niet echt visueel te onderscheiden.

Ergo vanuit meettechnisch perspectief zijn de papieren en hun kleurkwaliteit binnen de nauwe toleranties identiek.

 

 

Persoonlijke subjectieve beleving van kwaliteit:

Testaanpak – subjectieve beleving, daarbij heb ik op 3 aspecten beoordeeld:
- Hoe voelt het papier in je hand?
- Hoe ruikt het papier?
- De beleving van het afgedrukte beeld?
Daarvoor een afdruk gemaakt van een testbeeld, dit is een testbeeld van digital outback photo  waarin een verscheidenheid aan typische beelden is samengevoegd inclusief enkele controle stroken.
Deze afdrukken naast elkaar beoordeeld op gevoel in de hand, de geur en de beeldbeleving van de afdruk. Dit laatste onder verschillende belichtingen.
Voor de zekerheid ook een ander persoon gevraagd naar haar subjectieve beoordeling.

Samenvatting persoonlijke subjectieve beleving:

 Er stond gelukkig op de achterkant om welk papier het ging, anders waren ze door elkaar geraakt zonder te weten welk papier. Er zijn simpelweg geen verschillen geconstateerd.

De Conclusie: 

Meettechnisch: Verschillen die er zijn liggen in de fout marge, simpel gezegd identiek
Subjectieve beleving: Papier in de hand geeft geen verschil, de geur is vergelijkbaar, de oppervlakstructuur is voor het oog althans identiek, de beeldbeleving: geen verschil.
Het blijft betreurenswaardig dat met het faillisement van Ilford Imaging ook het doek gevallen is voor het zo geliefde Ilford Gold Fibre Silk printpapier.
Gelukkig zijn er alternatieven die op alle vlakken in de praktijk identiek zijn:
- Innova Fibaprint Baryta Satin 310gr/m2, code: IFA69
- Mediajet PhotoArt White Baryta, 310gr/m2, code: MPWB

 

 

Wil je contact opnemen naar aanleiding van dit artikel: Bel +31622411679 of email info@janrsmit.com

 

Zoek je een print service die fine art kwaliteit levert?

Zoek je voor jouw fotos of kustwerken een afdruk service?

Een met  die unieke kwaliteit, die andere papiersoorten en afdrukkwaliteit om uw werk te laten onderscheiden van al die andere?

Kijk dan op mijn fine art afdrukken pagina , of neem contact op: Bel +31622411679 of email info@janrsmit.com

 

Disclaimer:

Copyright 2014, Jan R. Smit; Alle rechten voorbehouden.

De in dit artikel genoemde merknamen zijn van de respectievelijke merkhouders.

Dit artikel is een weergave van een test op eigen initiatief door mij uitgevoerd, de samenvatting en conlcusies zijn van die van mij.

Het artikel is bedoeld om te informeren over mijn bevindingen. Er kunnen geen rechten aan worden ontleend.

De voor deze test gebruikte apparatuur en software is mijn eigendom, voor het het gebruik van ColorCheck-Online heb ik betaald.

Het Mediajet papier zoals gebruikt is mij verstrekt als sample pack door Rauch-Papiere uit Duitsland, het Innova papier via sample packs door Arca in Nederland.

Het Ilford papier komt uit mijn eigen voorraad, die overigens inmiddels praktisch op is.

 

 

This entry was posted in Fine Art afdrukken, Fine Art Printing and tagged , , .